Een asbest rapport, hoe ziet dat eruit?

Door aanpassingen in de wetgeving wordt er jaarlijks nog veel asbest verwijderd in Nederland, wat vaak gebeurd na een specialistische asbest analyse. De uitkomst van zo’n asbest analyse is een asbest rapport. Dit is een document waarin wordt aangegeven of er binnen een specifieke situatie asbest is gebruikt, welke soort asbest is gebruikt én in welke mate deze is aangetroffen.
Asbestinventarisatierapport

Het gebruik van asbest

Asbest heeft in de loop der jaren een enorm negatieve lading gekregen. Dit is veroorzaakt door de enorm negatieve impact die asbest heeft gehad op de gezondheid van mensen die met het materiaal hebben gewerkt. Toch is asbest een natuurlijk product. Asbestos (naar het Griekse ‘onverwoestbaar’) is een natuurlijk mineraal wat bestaat uit harde vezels en wordt al sinds de oudheid gebruikt door haar karakteristieke eigenschappen: sterk, duurzaam, isolerend, brandwerend en relatief goedkoop. Waar vroeger de toepassingen zich beperkt hielden tot specifieke situaties, is het gebruik van asbest in de naoorlogse periode enorm toegenomen. Eigenlijk tot de jaren ’80 van de vorige eeuw is het toegepast in bedrijfsgebouwen, woningen en installaties. Hierbij werd het onder meer gebruikt als cement, leidingsisolatie, zeil en voor afdichting. Asbest in huis is dus ook een veel voorkomende toepassing.

Golfplaten: een veel voorkomende toepassing van asbest

Gezondheid en wetgeving

Zoals asbest overwegend in de natuur voorkomt (in gebonden toestand) is het niet schadelijk voor de gezondheid. Sterker nog, asbestvezels komen altijd voor in de ‘normale’ lucht met concentraties van 20 tot 40 vezels per vierkante meter. Echter wanneer losse asbestvezels vrijkomen en worden ingeademd door mensen kunnen deze vastlopen in de luchtwegen en hier voor allerlei problemen en risico’s zorgen. Hierbij is er een flinke lijst aan asbestziekten waar mensen last van kunnen krijgen.

Om die reden is o.a. de Nederlandse wetgeving dusdanig veranderd dat het verboden is om asbest te bewerken, verwerken of zelfs in voorraad te houden. Dit geldt voor zowel asbest als asbesthoudende producten en staat in het Asbestverwijderingsbesluit uit 2005. Op dit moment is het zelfs de bedoeling dat asbesthoudende daken vanaf 2024 zelfs volledig verwijderd moeten gaan worden. Het is nog (te) vroeg om dit als definitief aan te merken, maar zegt wel iets over de noodzaak om zoveel mogelijk asbesthoudende constructies en gebouwen in Nederland te onderzoeken en passende maatregelen door te voeren.

Asbest rapport laten opstellen

Om een deskundig advies te ontvangen over óf en in welke mate er asbest is gebruikt in een gebouw of constructie kan er een asbest rapport op basis van de asbestinventarisatie worden opgesteld. Hiervoor wordt er een asbest analyse uitgevoerd in de vorm van een laboratoriumonderzoek van een afgenomen monster. U kunt dit monster dus zelf nemen en gemakkelijk opsturen via onze asbest test. Asbest Inventarisatie Nederland zal vervolgens een analyse uitvoeren en een bijbehorend asbest rapport opstellen om uitsluiting te geven over het materiaal. Daarnaast wordt er in het rapport opgenomen wat verstandige vervolgstappen zijn voor verwijderen en/of verminderen van de risico’s van de asbesthoudende delen van de constructie.

Asbest laten onderzoeken met een microscoop

Een asbest analyse en rapport worden gemaakt in een laboratorium

Een asbest rapport laten opstellen is snel en bovendien niet duur. U betaalt slechts €39,95 voor het onderzoeken van uw zelf afgenomen monster met de speciaal hiervoor opgestelde asbest inventarisatie kit. Uiteraard is het ook mogelijk voor ons om de locatie te bezoeken en hier vervolgens een monster af te nemen. Neem in dat geval vrijblijvend contact op voor het doornemen van de mogelijkheden.

Deskundig & Snel

Ontvang een gratis offerte voor uw asbestinventarisatie

Gratis offerte ontvangenOfferte
Of bestel een asbest test kit
Asbestinventarisatie icon21
Al meer dan 30 jaar ervaring
Meer dan 1.000 rapporten opgesteld
Een snelle afhandeling
Vaste scherpe prijzen
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact met ons op
Asbestinventarisatie icon21